Right to Repair

Vad menas med Right to Repair eller på svenska, Rätten att Reparera? Hur kan vi tillåta företag att diktera villkoren för hur vi kan använda och vad som ska hända med våra inköpta produkter. Är den verkligen min om jag inte har möjlighet att göra det jag själv vill med den. Marques Brownlee har en fantastiskt bra video där han förklarar problemet mycket bättre än jag kan.

Hugh Jeffreys är en annan duktig teknisk Youtuber som har tagit på sig att kolla hur reparerbara nya mobiler är då dom kommer ut på marknaden. Han demonterar egeninköpta mobiler och flyttar delar mellan dom för att simulera hur dom reagerar på utbytta komponenter. Det går inte alltid så bra, främst iPhones är på många sätt spärrade mot byte av komponenter, oftast skärm men numera även batteriet. Det betyder inte att de inte går att byta ut delarna om dom är dåliga men att man kan komma att få små meddelanden i enheten eller enstaka funktioner som slutar att fungera. Detta är tyvärr något som ser ut att sprida sig och fler branscher gör numer likadant.

På iPhone 13 var det tidigt ett bekymmer med att byta bakre kameran men det ska numera vara fixat efter att det skapade rubriker i staterna. Att Apple kunde fixa det med en patch bevisar att detta är styrt via mjukvaran i mobilen och att det inte är problem med hårdvaran. Alla dessa "lås" går alltså att lösa enkelt egentligen.

En ny trend är också att att bolagen vill motverka vårt ägande av enheterna genom att låsa saker bakom t ex kontolåsning, det du köpt binds till ditt konto så du kan inte sälja det vidare även om du skulle vilja när du inte längre vill ha kvar det. Du tvingas betala månadskostnader för att låsa upp funktion av teknik som redan är monterad i t ex bilen du kör, kan gälla acceleration, sätesvärme eller batterikapacitet bl a. Är då bilen verkligen din eller äger du bara delar av den trots att du betalat dyrt för den. Vad händer om du har allt upplåst, säljer den vidare till en ny ägare som sen inte är intresserad av att betala en månadskostnad? Det är inte längre samma produkt som han betalade för.